Ett avslöjande...

Jag upptäckte att väldigt många inlägg har på bloggen innehåll ordet BAKA. Ni som läser kanske tror att jag inte kan något annat än att baka?? :S

Jag satt ett tag och funderade på vad jag var bra på... innebandy, sköta skolan, sköta hemmet osv... efter en liten stund så kom jag på det som jag la en del tid på för några år sedan: Handarbete.

Jag måste faktiskt avslöja att jag är en jävel på att sy, brodera och sticka.
Jag har sytt allt från kläder till mig själv till bebiskläder. Resultatet har alltid blivit bra.
När jag började i nian så skulle vi i syslöjden brodera eller sticka. Jag stickade då först 7 mössor. 3 av dem sålde jag. De andra fyra finns här hemma. Jag, mamma och Mikael har varsin. Den sista ligger utan att användas.

Här är min mössa.

Jag stickade även en två meter lång halsduk i samma färger, dvs svart, rosa och vit.

Jag lyckades sticka lite drygt två mössor på en lektion (100 minuter) så jag tröttnade ganska snabbt på det. Jag v ille ha en utmaning så att jag kunde nå de höga betygen. Vad jag ville göra visste jag då inte...
Samma kväll som jag slutat min karriär som möss-stickare var jag hos mormor och morfar. Min mormor är en riktigt duktigt på att sy, sticka, bordera, virka osv (min mamma är också duktig på det), så när jag ändå var där så frågade jag henne om hon visste något svårt som man kunde sy eller brodera.
Det tog inte lång tid innan hon sa: Sy en hardangerduk.
Jag stod som ett frågetecken. En vaddå??
När mormor förklarade att det var en duk som man klippte hål i (jag fattade vad hon menade för duk då) så kom mitt svar: Jag kan väl testa att sy en sån, går det åt skogen så har jag i alla fall försökt.

Mormor letade fram ett mönster (hon har hur mycket mönster som helst) till mig, tog fram garn och väv. Jag fick provsy lite innan jag åkte därifrån. Snacka om att jag var nervös.
När jag snackade med läraren gången efter så sa hon ganska snabbt:
- Jag har ingen aning om hur man gör, så du får klara dig själv.
Jaha, det var bara för mig att lösa uppgiften.

Det tog inte lång tid innan jag var fast i broderandet (heter det så? :S). Min första duk tog ungefär 2 veckor att göra klart.

Såhär blev den:




En närbild.

Jag fick MVG på den.
När den gjordes så tyckte jag inte att det skulle vara hål i fyrkanderna, men nu börjar jag fundera på om det inte hade sett bättre ut om det var de... Men jag vill inte ändra på den nu...

När den var klar så la jag mina sykunskaper på hyllan ett tag...
Men suget kom och jag ville ingen mer än sy. Det var bara att åka till mormor igen för att hitta ett annat mönster.


Den andra duken =)



Den var inte lättare för att den var mindre...
Sånhär dukar sydde jag till mina lärare när jag slutade nian. Det var omtyckt.

Mina två dukar =)


Tyvärr så la jag även min broderikarriär på hyllan. Jag har inte rört nål och tråd sedan den sista duken gjordes klart, alltså i juni 2007.
Sugen kommer mer och mer nu, jag vill egentligen sy något men tiden finns inte. Tyvärr :/


Jag har nu avslöjat en talang jag har som väldigt få vet om.

Ps. Jag vet att dukarna inte är strukna, men de har legat i en låda i drygt 1½ år och jag orkar inte ta fram strykjärnet nu.Ds

Hoppas du får en bra fredag =)

Kram


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0