Man kan bli fet på apelsiner

Jag är så jävla less på att höra folk säga att dom ska ”unna sig en tårtbit” eller ”motionera bort gårdagens chips”. Det känns som att många tror att en ballerinakaka sätter sig direkt på låren, att en pizza leder till fetma och att en godisskål är en dödssynd. ALLT handlar om kalorier IN och kalorier UT. En stillasittande kvinna behöver ungefär (det är väldigt olika, beroende på vikt, motion, metabolism och längd!) 2000 kalorier för att hålla sin vikt. Huruvida det då är 2000 kalorier chips, choklad, mat eller äpplen spelar ingen roll.

 

Enda skillnaden är att äpplen innehåller mer vitaminer och näringsämnen än chips samt att äpplen innehåller mindre kalorier per 100 g än chips, alltså måste du äta mer äpplen än chips för att komma upp i 2000 kalorier. Get it? Rent fysiskt så kan man alltså bli fet på äpplen, morötter och apelsiner lika väl som att man kan gå ner i vikt av choklad, kakor och glass.

 

Man ska dock inte stirra sig blind på kalorier, faktum är att man inte ska titta på de alls enligt mig. För det jämnar ut sig. Vissa dagar äter vi mer och andra mindre, kroppen reglerar det alldeles själv genom att ge signaler om hunger, sug och mättnad. Men snälla, sluta snacka om att synda och unna sig. En kaka är precis lika okej som ett äpple. INGET livsmedel i världen gör dig fet så länge du inte äter extremt stora mängder, dag efter dag efter dag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0